چاقی در کودکان و بیماری های ناشی از آن
مدیر ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای کشور، گفت:

اضافه وزن و چاقی کودکان در سنین پیش از مدرسه به یک مشکل سلامت عمومی تبدیل شده است.

به گزارش ، مرجان عجمی، افزود: مواجهه زودهنگام با شیوه زندگی ناسالم همچون مصرف زیاد غذاهای پرچرب، پر نمک و یا سرشار از قند و شکر مثل انواع فست فودها و شیرینی جات، آب میوه‌های صنعتی و نکتارها، نوشابه، آب نبات، چیپس و پفک همراه با کاهش وزن و چاقی و ابتلاء به بیماری‌های مزمن مانند دیابت ملیتوس و بیماری‌های قلبی- عروقی در سال‌های بعدی زندگی مرتبط است.

وی ژل کیتوهیل ادامه داد: پیروی از یک برنامه غذایی متنوع و متعادل از اصول مهم یک رِژیم غذایی سالم است. مصرف گروه‌های غذایی مختلف در روز از جمله نان و غلات، میوه و سبزی، شیر و لبنیات، حبوبات، گوشت، مغزها و دانه‌ها جهت تأمین نیاز به مواد مغذی همچون کلسیم، روی، ویتامین A، آهن، ریبو فلاوین و سایر ویتامین‌ها و املاح ضروری خواهد بود.

وی افزود: کودکانی که در معرض خطر کمبود آهن و آنمی فقر آهن هستند، پیامدهای طولانی مدت دارد و می‌تواند باعث اختلال در تمرکز و توجه و عملکرد شناختی مغز شود. کمبود این ریز مغذی در کودکان یک ساله‌ای که مصرف شیر جای غذای اصلی آنها را می‌گیرد، شایع‌تر است. و همچنین کودکانی که گوشت نمی‌خورند و آهن موردنیاز بدن را عمدتاً از منابع گیاهی قیمت اسپری نیواشا مثل غلات غنی شده، لوبیا و عدس دریافت می‌کنند ممکن است در معرض کمبود آهن قرار بگیرند.

عجمی با بیان اینکه کلسیم یکی از املاح ضروری برای رشد استخوانی کودکان است، بیان داشت: مصرف شیر و فراورده‌های لبنی به میزان کافی برای پیشگیری از کمبود کلسیم مهم است. عنصر روی نیز یکی از عناصر مهم در رشد و تکامل است و کمبود آن علاوه بر اختلال رشد، می‌تواند باعث کاهش اشتها شود. گوشت و غذاهای دریایی از منابع خوب روی در رِژیم غذایی است.

مسئول ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، ادامه داد: کودکان ماهانه دو بار در هفته مصرف ماهی را در رژیم غذایی شأن داشته باشند به خصوص سوختگی با آب جوش ماهی‌هایی که حاوی اسید چرب یا سالمون هستند. چرا که مغزها و دانه‌ها، پروتئین گیاهی دارند.

عجمی گفت: بهتر است کودکان از مواد غذایی تازه و فرآوری نشده همچون انواع مختلف سبزیجات و حبوبات مثل انواع لوبیا، عدس، مغزها، دانه‌ها و غلات کامل استفاده کنند. گنجاندن این مواد غذایی در رژیم غذایی کودکان حائز اهمیت است. مصرف منابع غذایی حیوانی مثل گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و فرآورده‌های لبنی (شیر و ماست) نیز برای کودکان مفید است.

وی درباره اضافه وزن و چاقی کودکان اظهار داشت: شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در کودکان زمینه ساز ابتلاء به بیماری‌های مزمن در بزرگسالی است. امروزه کودکان زمان زیادی را به تماشای تلویزیون و یا انجام بازی‌های کامپیوتری به صورت نشسته می‌پردازند و همین امر باعث افزایش وزن و چاقی در این گروه سنی می‌شود. علاوه بر این صرف زمان زیاد در زیر سقف‌های بسته به احتمال زیاد کمبود ویتامین D را افزایش می‌دهد. یکی از منابع اصلی تأمین ویتامین D بدن سنتز آن از طریق تابش مستقیم نور خورشید بر پوست است و از آنجا که مقادیر کافی این ویتامین در بدن برای عملکرد کلسیم و رشد استخوانی ضروری است، توصیه می‌شود اینگونه سرگرمی‌هایی که عمدتاً بدون صرف انرِژی و در فضای بسته است به حدود ۲ ساعت در روز و کمتر محدود شود.

مسئول ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور افزود: پیروی از اصول تغذیه سالم در خانواده و خصوصاً توسط مادر که نقش اصلی را در تهیه غذا برای اعضای خانواده برخوردار است، بر سر یک سفره غذا خوردن و اهمیت دادن به وعده صبحانه نقش کلیدی در شکل گیری عادات صحیح غذایی و تغذیه سالم کودکان دارد.

منبع: خبرگزاری مهر



منبع